دانلود فایل ارگونومی رنگ در محیط کار با فرمت pdf

دانلود فایل ارگونومی رنگ در محیط کار با فرمت pdf
نوع فایل
pdf
حجم فایل
2mb
نویسنده
دسته بندی
5,800 تومان

توضیحات فایل:

دانلود فایل ارگونومی رنگ در محیط کار با فرمت pdf

دانشجویان ارجمند و کاربران گرامی محتوای این فایل شامل با کیفیت ترین و جامع ترین تحقیق درس مهندسی فاکتورهای انسانی با موضوع : ارگونومی رنگ در محیط کار با فرمت pdf در ۴۴ صفحه اسلایدوار می باشد. امیدواریم که سودمند بوده و مورد استفاده شما سروران گرامی واقع گردد. در صورت تمایل می توانید این فایل ارزشمند را از فروشگاه سایت خریداری و دانلود نمایید.پس از اتمام فرایند خرید لینک دانلود قابل مشاهده و دانلود میباشد و یک لینک دانلود هم به ایمیل شما ارسال خواهد شد.پس در هنگام خرید در نوشتن ایمیل خود دقت کامل را نمایید تا در دریافت فایل با مشکل مواجه نشوید.در زیر قسمتهایی از متن فایل را مشاهده میکنید.

بخشی از متن :

دانش ارگونومی ، همواره به دنبال ارائه ی راهکار هایی در جهت تعامل بهتر و کاراتر انسان با محیط کار و زندگی اش بوده است . بر اساس اصول مطرح در این علم ، افزایش ایمنی ، بهداشت و کارایی محیط با توجه به طراحی ، جنس و کیفیت تجهیزات و تسهیلات موجود در محل کار و زندگی تأمین میشود . عامل رنگ در محیط کار نیز از دیگر موضوعات دخیل در این خصوص می باشد که دقت ویژه ای را طلب میکند .

واژه ی “ارگونومی یک لغت یونانی به معنای کار و قاعده و قانون می باشد که در واقع رابطه انسان با کار را بررسی می کند . میتوان گفت هدف اصلی در دانش ارگونومی ،افزایش و بهبود ایمنی ، بهداشت و سلامتی ، راحتی وکارایی انسان و به عبارتی به دست آوردن بهترین ارتباط میان انسان و محیط کار و زندگی می باشد . این علم با ارزیاب

قابلیت ها و محدودیت های انسان بیومکانیک و آنتروپومتری ، استرس های کاری و محیطی) فیزیولوژی کار و روانشناسی صنعتی ، نیروهای استاتیک و دینامیک روی بدن انسان بیومکانیک، فیزیولوژی کار و روانشناسی صنعتی و طراحی ایستگاه کاری و ابزارها آنتروپومتری و مهندسی سر و کار دارد.

بکارگیری اصول ارگونومی در محیط های کاری نتایج مفیدی دارد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم :

پیشگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی در بین شاغلین)مانند کمردرد، سندروم تونل کارپال یا درد شدید در مچ دست، درد ناحیه گردن، درد ناحیه زانو یا آرنج و…

کمک به پیشگیری از حوادث شغلی.

افزایش میزان رضایت مندی کارکنان.

افزایش رفاه و آسایش کارکنان.

کمک به افزایش بهره وری در کار.

مطالعه بیشتر